Založ si blog

Stopárov sprievodca povolebným obdobím: Kotleba – ĽSNS, príčiny a dôsledky

Keďže ide o prvý článok vôbec na mojom blogu, asi by som mal napísať dôvod, prečo som sa rozhodol blogovať. Ako každému inému, aj mne dal internet hlas. Bohužiaľ. A teda, neodolal som zvrhlej pohnútke vytrúbiť do sveta za hrsť názorov. Pravda je taká, že v poslednej dobe mám trochu viac času, prečo ho teda nevyužiť a neobťažovať ľudí svojimi výplodmi. Preto by som rád tento článok venoval horúcej, šik a sexy omieľanej téme posledných týždňov a tou je Kotlebova strana Kotleba – ĽSNS (alebo ako sa to presne píše, som lenivý použiť google). A tiež by som sa rád vopred ospravedlnil, je to zaujaté, ide o moje osobné postoje a možno to bude štylisicky aj trochu kostrbaté. Predsalen, prvotina.

 

Vopred poviem, že ĽSNS som nevolil, avšak stala sa ťažká vec, s ktorou všetci musíme žiť a tou je tá, že sa Kotleba dostal do parlamentu. Čo je teda príčinou, že práve takéto zoskupenie tragikomických entít sa dokázalo pretlačiť do takého útvaru, ako je NRSR? Odpoveď je jednoduchá. Demokracia. Áno, v poslednom čase som si všimol, ako na internete, tak aj v radoch našich politických reprezentantov, prejav zvláštne paradoxných názorov. Uvediem príklad. Dvojica poslancov šla skladať sľub a dali si k tomu na seba žlté židovské hviezdy. Ako sami povedali: “Na protest proti zvoleniu kotlebovej strany”.

 

Čiže aby sme si to vysvetlili, je to na protest voči vôli istej časti voličov, ktorá, či sa nám to páči alebo nie, musí byť rešpektovaná, ak majú byť demokratické princípy zachované. Ak by sme pochovali demokratické princípy vo chvíli, keby nám prestali vyhovovať a boli proti nám, skončili by sme presne v takom type totality, aká dostala konkrétne etnikum do koncentračných táborov. Tu nám teda leží ten vtipný paradox. Jednak sa dvojica poslancov snažila zdvihnúť si svoj politický kredit a zaujať, k tomu prezentovala názor, ktorý pošliapava princíp nášho štátu a myšlienku volieb ako takú a ešte aj tým urazili tých, ktorých si chceli “akože” uctiť. A človek by sa na tom aj zasmial, keby to nebolo skôr smutné a trápne. Asi ako prelepiť si profilovku na FB farbami štátu, kde sa stal teroristický útok. Lebo tým teda všetkým pomôžem a vôbec to nebudí skôr dojem, že nemám čo lepšie na práci. Čo tak teda napríklad darovať krv, hm?

 

Vopred poviem, že som nevolil ani Smer-SD, ale Fico, nech je aký chce, sa po výsledku volieb sám vyjadril na adresu zvolenia kotlebovej strany:

Ľudia rozhodli… Ak sme presvedčení, že niektorá politická strana nemá byť v parlamente, treba ju zakázať zo zákona.”

 

Čo nás teda čaká, čo bude dôsledkom zvolenia ĽSNS? V tejto chvíli by som si trúfol povedať, že nič také tragické. Pretože už aj Kotleba vzal peniaze za volebný výsledok, hoci sa pred voľbami bil do pŕs, že on žiadne nevezme. Všetko sa ale môže prudko zmeniť o štyri roky, ak mu budú ďalej médiá a politici nahrávať a fúkať vietor do plachiet. Mohol by im ručičky bozkávať zato, akú kampaň mu pripravili. A ako to ďalej prebieha. Ako napríklad daná správa, že kotlebov poslanec prišiel do parlamentu so zbraňouPre tých, ktorým sa nechce čítať, to zhrniem. Kotlebov poslanec má legálne držanú zbraň, príde do budovy parlamentu, odovzdá ju do trezoru na vrátnici a podpíše papier o odovzdaní. To, že keď sa naňho pozriem, tak by som mu nedal do ruky zastrúhanú ceruzku, preskočím a prejdem k pointe. Naozaj je treba kritizovať, keď niekto má pri sebe legálne držanú zbraň a isto nie je prvý, čo ju tam na vrátnici odovzdal a robiť z toho morálnu kauzu?

 

Presne toto je prístup, čo utvrdzuje jeho voličov v presvedčení a naháňa mu nových. Kritika správania jeho a jeho ľudí, aj keď z hľadiska zákona nerobia nič zlé. Podľa mňa existuje len jediný spôsob, ako zaistiť, aby Kotlebova popularita nenarastala. Nechať ho tak. On vezme peniaze za voľby, peniaze za posty ktoré obsadí v NRSR, sem tam o niečom rozhodne. Netreba si ho všímať a riešiť. A nebudú mať potrebu riešiť ho ani jeho voliči, lebo prestane byť zaujímavým. Prestane byť pre nich tým rebelom, ktorého vidia teraz, keď sa ho všetci na všetkých frontoch snažia blokovať a jediné, čo tým dosiahli je, že mu pridávajú na sile. Treba ho len nachytať pri kauzách. Nič viac. Ak to nevyjde a v ďaľších voľbách dostane ešte viac percent, musíme sa zmieriť s tým, že to je vôľa voličov. Nie sa snažiť proti nej zubami nechtami bojovať, lebo dopadneme ako KDH s tým Voldemortom… pardon Fígeľom.

 

To by bolo tak na záver, kritiku prijímam. Predsalen, treba mať trošku sebareflexie a rád si prečítam aj názor niekoho iného.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

matas

Kto chce kam, pomôžme mu tam... alebo nie...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1901x
Priemerná čítanosť článkov: 1901x

Autor blogu

Kategórie

Archív